ÅDERBRÅCK STOCKHOLM

Åderbråck kan både kvinnor och män drabbas av, det är vanligast att det kommer i 30–40 års åldern. Orsaken till åderbråck kan vara att man inte rört på sig tillräckligt eller att man har haft ett arbete där man har stått upp mycket. För vissa är det även ärftligt att få åderbråck.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig. Jag godkänner allmänna villkor

Början till åderbråck

Åderbråck är vanligaste att få på benen, men vissa män kan även få det på pungen. Åderbråck är synliga blodådror, det ger oftast inte andra besvär än att det syns tydligt på benen. Det är många som inte har ont av åderbråck, men det finns några symptom som är bra att ha koll på. Skulle man ha någon av dessa besvär kan det vara bra att kontakta sin vårdcentral eftersom man då kan behöva behandla åderbråcken. Hos Narva Derma kan du läsa mer om vilken orsak som bidrar till åderbrock, hur du ska ta bort ådernät och och biverkningar efter behandling. 


 

Closeup side view of unrecognizable female doctor massaging legs and calves of a senior female patient with visible varicose veins.

Symptom för åderbråck

 • Man kan bli svullen i det ben som har åderbråck.
 • Huden runt åderbråcket kliar eller ömmar vid beröring.
 • Man kan få ont i benet om man står eller sitter för länge.

 

Åderbråck ben

Åderbråck blir till eftersom blodådrorna utvidgas och blir mer synliga. Detta sker eftersom klaffarna som fungerar som ventiler för att blodet ska kunna rinna till hjärtat har blivit sämre eller att väggarna i blodådrorna har blivit svaga och utvidgar sig. På grund av detta ökar trycket i blodådrorna vilket gör dem mer synligare och knöliga, de ser ut som blåaktiga upphöjningar på benen.

Många vill ta bort eller behandla sina åderbråck trots att de inte gör ont, vilket är väldigt vanligt att göra. Det finns några olika metoder för att ta bort åderbråck på.

Behandling av åderbråck

 • Operation
  En operation gör man om man har stora och väldigt synliga åderbråck. Denna metod är väldigt effektiv då den tar bort huvudådrorna och de flesta synliga åderbråcken. Man blir oftast sövd under operationen.
 • Behandling med värme
  När man behandlar åderbråck med värme använder man sig av en laser. De stora åderbråcken förstörs av värmen från lasern eller av mikrovågorna.
 • Behandling med skum
  Behandlar man med skum görs det genom en spruta, man sprutar då in skum som gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner. Denna metod används ofta för mindre åderbråck.

Man bör behandla sina åderbråck på något sätt, gör man inte det kan åderbråcken förvärras, man kan även få missfärgningar på huden. Andra besvär som man kan få är eksem och klåda. Har man otur kan man få ytliga blodproppar i benen.

Closeup side view of unrecognizable female doctor massaging legs and calves of a senior female patient with visible varicose veins.

Bäst på åderbråck

 • Carlanderska.se - Har en ådraklinik där du kan få hjälp med behandling av dina åderbråck med kärlkirurgi.
 • Narvakirurg.se - Är ledande specialister i Sverige på åderbrocksbehandling. En omtalad aktör i branschen.
 • Alerisplastikkirurgi.se - Behandlar dina åderbråck med hjälp av laserkirurgi.
 • Läkartidningen.se – Här kan du läsa mer om åderbråck och hur man behandlar det.

 

Förebygga åderbråck

Man kan förebygga åderbråck, det gäller att röra på sig regelbundet. Det är bra att promenera mycket, cykla eller springa. Det viktiga är att man på något sätt aktiverar sina benmuskler regelbundet så det blir lättare för blodet att cirkulera runt i benen.

 

Close up of legs of senior man in gym standing on bosu balance ball and exercising as part of bodybuilding training