ÖGONLOCKSPLASTIK STOCKHOLM

Vill du göra ögonplastik i Stockholm? Kanske har du tröttnat på tunga ögonlock som stör ditt synfält, eller är det dags för påsarna under ögonen att försvinna för gott? Då kan ögonlocksplastik vara något för dig!


Här kan du läsa mer om vad som händer före och efter ögonlocksplastik, vad du ska tänka på och genom vårt kontaktformulär får du snabbt kontakt med flera plastikkirurger i Stockholm som utför ögonplastik.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig. Jag godkänner allmänna villkor

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik eller ögonlocksoperation är ett vanligt plastikkirurgiskt ingrepp bland äldre. Hudens elasticitet försämras med åldern och det kan leda till hängande ögonlock, att ögonlocken upplevs svullna eller att man får påsar under ögonen. Ibland kan det överskottshuden på ögonlocken även påverka synfältet.

Yngre kan få liknande problem vid bindvävssjukdomar eller om man har väldigt elastisk hud, och det är samma typ av operation för att åtgärda det oavsett ålder.


Vad kostar ögonlocksplastik?

Kostnaden för ögonlocksplastik i Stockholm varierar kraftigt mellan olika plastikkirurger. På vissa kliniker erbjuds paketpris om man opererar både undre och övre ögonlocken samtidigt. Genom vårt kontaktformulär får du svar från flera plastikkirurger samtidigt och kan få en prisuppgift som passar dig innan du bokar tid för konsultation.

Följande är cirkapriser för ögonlocksoperation i Stockholm:

Övre ögonlocksplastik: 16 000 – 35 000 kr

Nedre ögonlocksplastik: 16 000 – 38 000 kr

Både övre och undre ögonlocksplastik i en operation: 28 000 – 62 500 kr


Hur går ögonlocksplastik till?

Ögonlocksplastik kan göras i narkos eller i lokalbedövning med lugnande medel. En övre ögonlocksplastik görs ofta från utsidan av ögonlocket, då tas en ovalformad bit av huden bort tillsammans med eventuellt överskottsfett under huden. Med några stygn sys huden igen och läkningsprocessen kan påbörjas.

Undre ögonlocksplastik kan göras på två sätt. Snittet kan läggas på insidan av ögonlocket, vilket innebär att det inte blir några yttre ärr som syns. Alternativet är att snittet läggs under de nedre ögonfransarna, vilket ger ett litet, knappt synligt ärr. Fett i påsarna under ögonen tas bort och huden stramas upp för att släta ut området under ögat.

Operationen tar ungefär en timme per ögonlock, och det är möjligt att göra både övre och undre ögonlocksplastik i samma operation.

Det går även göra en enklare ögonlocksplastik med laser för att strama upp huden utan operation. Kostnaden för detta är ofta lägre än för traditionell kirurgi. Huden föryngras genom laserbehandlingen och kan därför även motverka rynkor omkring ögonen.


Hur länge håller ögonlocksplastik?

Eftersom hängande ögonlock och påsar under ögonen uppstår på grund av att huden tappat sin elasticitet kan man aldrig vara säker på att problemen inte kommer tillbaka, men det är ett ingrepp som ger effekt över lång sikt och därmed ska operationen i bästa fall inte behöva göras om.


Hur länge är man svullen efter en ögonlocksoperation?

Du är svullen i området kring ögonen i några dagar efter operationen, sedan avtar svullnaden. Däremot är det vanligt med blåmärken omkring ögonen efter en ögonplastik, de försvinner efter ungefär två veckor.


Vad ska man tänka på efter ögonlocksplastik?

Sov och vila med huvudet i högläge de första dagarna, det hjälper svullnaden att gå ner. Du kan också använda kylande kompresser för att lindra eventuell smärta och dämpa svullnaden ytterligare.

Första veckan efter operationen ska du inte använda kontaktlinser, och efter en vecka tas stygnen bort efter operationen. Några dagar efter stygnen tagits bort kan du sminka över dem om du vill det. Så länge ärren är röda och läker bör du skydda dem från solljus och UV-strålning eftersom det kan leda till permanenta pigmentförändringar i huden omkring ärren.

Undvik träning och hårdare fysisk aktivitet under de första veckorna efter operationen. Det är bra med promenader eller annan lugnare fysisk aktivitet, men vänta med träning och tung ansträngning i ungefär fyra veckor.

Slutresultatet efter en ögonlocksplastik är synligt efter ungefär sex månader, men du kommer att se en förändring redan när stygnen tas bort efter en vecka.


Vad krävs för att få ögonlocksplastik betald av Landstinget?

För att Landstinget ska stå för kostnaderna vid en ögonlocksoperation krävs att du har stor påverkan på ditt synfält av överskottshuden på ögonlocken. Ta kontakt med läkare på vårdcentral som gör en första bedömning. Du får sedan göra en synfältsundersökning och därefter tas beslut om du får göra en ögonlocksplastik via Landstinget.

Om du inte får operationen godkänd via Landstinget kan du göra den inom privatkirurgi, men då får du själv stå för kostnaderna.

När kan ögonlocksplastik vara lämpligt?

Några tecken på att dina ögonlock är för tunga och påverkar din syn kan vara att du känner dig ständigt trött, att du har torra ögon, ofta har ont i huvudet på grund av att du spänner pannan för att lyfta på ögonlocken, vilket även gett dig djupa rynkor i pannan, samt ont i nacken för att du lutar huvudet bakåt för att förbättra ditt synfält.


Vad är PTOS?

PTOS är det medicinska namnet på hängande ögonlock, ofta begränsat till ett öga men kan också påverka båda. Det beror på att senan som styr ögonlocket är för lång. Att ena ögonlocket hänger gör att ansiktet upplevs som ojämnt, men det åtgärdas av en förhållandevis enkel operation där senan och muskeln kortas. Den utförs i lokalbedövning och tar 30 till 45 minuter.

Du kan ha PTOS redan från ung ålder, och problemet kan förvärras när du blir äldre och senan tappar sin elasticitet.

Om du har stora besvär av din PTOS kan operationen bekostas av landstinget. Bedömningen går tillväga på samma sätt som när det bedöms om kostnaden för ögonlocksplastik ska hamna hos landstinget. Ta kontakt med din vårdcentral för att göra en första bedömning.


Hur ser man ut efter ögonlocksplastik?

Anledningen till att många väljer att göra ögonlocksplastik är att de hängande ögonlocken och påsarna under ögonen gör att man ser äldre och väldigt trött ut. Genom en ögonlocksoperation är målet att du ska se piggare ut, och som en bonus kanske också yngre.

Viktigt att tänka på är att en ögonlocksplastik inte påverkar rynkor omkring ögonen, men det är vanligt att göra injektioner med botox eller fillers för att åtgärda rynkorna om man störs av dem.


Vad är komplikationsriskerna efter en ögonlocksoperation?

Det är väldigt ovanligt med komplikationer efter ögonlocksoperation. Något som ibland händer är att det blir svårt att blinka för att återfukta ögat efter operationen, ibland kort efter operationen och ibland på längre sikt också.

Det finns återfuktande ögondroppar att köpa på samtliga apotekskedjor i landet, vilket kan vara bra att ha hemma efter operationen.