NÄSPLASTIK STOCKHOLM

Intresserad av näsplastik i Stockholm? Kanske har du en näsa som du inte tycker passar med ditt ansikte? Eller så kanske du har andningssvårigheter efter en olycka? Då har du hamnat rätt, här kan du lära dig allt om näsplastik och komma i kontakt med en plastikkirurg i Stockholm.


Näsoperation är ett av de mest efterfrågade plastikkirurgiska ingreppen, både för estetiska och medicinska skäl. Hos en svensk plastikkirurg får du bästa möjliga omhändertagande både före och efter näsplastiken.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig. Jag godkänner allmänna villkor

Hur mycket kostar en näsoperation?

En näsplastik i Stockholm kostar mellan 14 000 och 106 000 kr, vad en näsoperation kostar beror på hur omfattande operationen är och även vilken klinik du gör den på.

Sekundär näsplastik, dvs. när du redan gjort en näsoperation, men av någon anledning inte blivit nöjd eller vill göra om operationen är kostnaden högre, eftersom det är ett mer komplicerat ingrepp. Priset varierar därför mellan 39 000 och 106 000 kr, men maxpris är mycket svårt att sätta utan konsultation.

Du kan läsa mer om sekundär näsplastik nedan.


Hur går näsplastik till?

Näsan består av ben, hud och brosk. Hur en operation exakt går till beror på vad det är du vill ändra med din näsa, om det är näsryggen, näsvingar eller nästippen som du inte är nöjd med. Ofta handlar en näsplastik om att brosk och mjukdelar omstruktureras i näsan för att ändra dess form.

Det finns två tillvägagångssätt för att göra en näsoperation. Antingen stängd eller öppen näsplastik.

Vad är stängd näsplastik?

Stängd näsplastik innebär att plastikkirurgen går in genom näsborrarna vid operationen. Ärren sitter på insidan av näsan och syns inte alls.

Vad är öppen näsplastik?

Vid öppen näsplastik görs ett snitt i huden mellan näsborrarna och eventuellt även vid näsvingarna, då får plastikkirurgen bättre överblick och åtkomst. Vid en större operation kan det vara enda alternativet. Ärret är fortfarande väldigt litet, men syns om man tittar nära.

Hur lång tid tar det för en näsoperation att läka?

Hur bra såret läker och kommer synas i beror på din sårläkningsförmåga, som i sin tur kan påverkas negativt om du är kraftigt överviktig eller om du röker. För att få bästa möjliga resultat ska du inte dricka alkohol eller röka på minst två veckor före och efter näsplastik.


Hur svullen är man efter näsplastik?

Du är svullen i två till tre veckor efter en näsplastik. Från början känns det som att du är väldigt täppt i näsan, men det kommer att gå ner med tiden. Om du har huvudet i högläge under natten eller sover lätt sittande så kommer det hjälpa svullnaden att gå ner. Du kommer också att bli väldigt blå omkring ögonen och näsan, men det bleknar efter några veckor.

En viss svullnad kan finnas kvar långt efteråt och avtar gradvis. Ungefär ett år efter operationen kan du se det slutgiltiga resultatet.


Hur ont gör näsplastik?

Smärtan efter en näsoperation beskrivs av plastikkirurger som måttlig, och den går över efter några dagar eller en vecka.


Vad är en total näsplastik?

En total näsplastik är när både brosk och ben ingår i operationen. Det är vanligast att bara den yttre broskdelen omformas under en operation, då kallas det liten näsplastik.


Vad ska man tänka på efter näsoperation?

Ta det lugnt, du kommer behöva vara sjukskriven i en vecka ungefär och ska undvika tyngre fysiska aktiviteter i två till tre veckor efter operationen.

Under de första dagarna ska du ha huvudet i högläge, det minskar svullnaden och gör att smärtan lindras.

Ta inte några andra smärtstillande än de som din plastikkirurg godkänt eller skrivit ut, det kan annars leda till komplikationer. Om du får ökad smärta eller feber efter en vecka så ska du ta kontakt med kliniken där operationen genomfördes eftersom du kan ha fått en infektion, även om det är ovanligt är det viktigt att vara aktsam på de tecken som finns.

Sex veckor efter din näsplastik ska du inte bära glasögon eller solglasögon. Trycket från dem kan göra att ben och brosk som omformats under operationen flyttas ur sin nya position.

De kommande månaderna efter operationen bör du vara extra aktsam på att få slag på näsan, undvik sporter där riskerna för det ökar. Din näsa är ömtålig efter operationen, så var försiktig.


När kan man snyta sig efter en näsplastik?

Du ska inte snyta dig under de första veckorna efter operationen. I näsan kan det ibland finnas intorkat blod efter operationen, vilket irriterar och som man gärna vill plocka bort. Men undvik att peta dig i näsan eftersom det också kan störa de omformationer som plastikkirurgen gjort i ben och brosk. Efter att gipset tagits bort kan du skölja näsan med en koksaltlösning för att rensa bort snor och blodrester.


Hur lång tid tar en näsoperation?

En operation tar en till tre timmar beroende på omfattning.


Varför får man inte sola efter en näsoperation?

Det är inte operationen i sig som gör att du inte får sola, utan det är ärren som är känsliga för UV-strålning så länge de är röda. Om de färska ärren utsätts för UV-strålning kan du få bestående pigmentförändringar i huden. Därför bör du under tiden som de bleknar efter operationen antingen undvika att befinna dig i solen, eller använda solkrämer som skyddar mot UV-strålning. Det tar omkring sex månader för ärren att gå från röda till vita, ibland upp till ett år.


 Varför får man gips efter en näsoperation?

Du får ett plastgips på näsan efter operationen för att fixera formen på näsan. Oavsett om det är brosk eller ben som ändrats kan näsan vara instabil efter operationen, så du har gipset för att näsan ska läka på rätt sätt. Plastgipset hjälper även till att avlasta det opererade området så att svullnaden går ner fortare.


 Varför får man inte träna efter en näsoperation?

Oavsett vilken operation du gjort bör du vara försiktig med hård fysisk aktivitet, men om du mår bra efter några dagar är det bra att ta sig ut på till exempel promenader. Risken för en blodpropp efter en operation ökar vid stillasittande, samtidigt som riskerna för en blödning ökar om du tar i för mycket. Om du höjer blodtrycket genom träning kan svullnaden i näsan öka, vilket ger ett större obehag.

Risken för en infektion är särskilt stor vid näsplastik, så följ din plastikkirurgs rekommendationer vad gäller träning och aktivitet så att din kropp får vila och läka efter operationen.


Hur gammal måste man vara för att operera näsan?

Samtliga kliniker i Sverige har 18 års åldersgräns för operationer, och det är lämpligt att vänta till du är minst 18–20 år och har växt färdigt innan du gör en näsplastik.


Hur många gånger kan man operera näsan?

En näsplastik är en relativt omfattande och komplicerad operation, så det är inte lämpligt att göra den för många gånger. Plastikkirurger brukar prata om primär och sekundär näsplastik, där primär är när den görs första gången.

En plastikkirurg kan utan problem få ett bra resultat på en näsa som inte opererats tidigare, men en sekundär näsplastik är mer komplicerad. Kanske har en del brosk, ben och annat material i näsan tagits bort vid första operationen så det inte finns något kvar för plastikkirurgen att arbeta med för att ändra formen på näsan en andra gång. Då kan kirurgen behöva ta brosk från örat eller ett revben för att kunna omforma näsan och bygga upp den till önskat resultat.

Om något behöver rättas till efter den första operationen är det ett mindre ingrepp, men en omstrukturering av näsan är väldigt svårt att göra flera gånger. Många plastikkirurger gör inte sekundär näsplastik, men det finns några kliniker i Sverige som inriktat sig på det.


Hur känns det att operera näsan?

Under själva operationen är du sövd eller får starkt lugnande medel, du känner inget alls under ingreppet. Efteråt är du svullen och öm, det kan kännas som en ordentlig nästäppa som är värst de första dagarna eller veckan, och sedan avtar den med tiden. När din näsa läker efter operationen kan det klia och kännas ett visst obehag i näsan, men det går över.

Många som gjort en näsplastik säger att den bästa känslan är att de inte tänker på sin näsa efter operationen, när de innan operationen kände ett obehag över att synas på bilder. När du går på konsultation med din plastikkirurg, tänk på att vara tydlig med vilket resultat du förväntar dig. Om du är tydlig med vilket resultat du önskar är det lättare för kirurgen att uppnå det.

Använd vårt kontaktformulär för att komma i kontakt med plastikkirurger för näsplastik i Stockholm.