BRÖSTFÖRSTORING STOCKHOLM

Bröstförstoring är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen och vi vill här ge dig svar på några av de vanligaste frågorna som brukar ställas i samband med ingreppet. Detta för att du ska få bästa möjliga resultat och vara så förberedd som möjligt inför ditt möte med plastikkirurgen.

Vi hjälper dig även att komma i kontakt med den bästa plastikkirurgen i Sverige för bröstförstoring i Stockholm. Använd kontaktformuläret till höger.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig.



   Jag godkänner allmänna villkor

  Hur mycket kostar en bröstförstoring?

  De flesta plastikkirurger sätter priser utifrån dina individuella förutsättningar. Hos exempelvis Nordiska Kliniken kostar en bröstförstoring från 38 997 kr. Du har ofta möjlighet att betala din bröstförstoring med avbetalning.

  Om du vill göra ett bröstlyft samtidigt som bröstförstoringen kan du räkna med att det kostar mellan 55 000 och 160 000 kr.

  Genom att använda våra tjänster kan du få en närmare prisuppgift från plastikkirurger i Stockholm för just din operation.


  Hur går en bröstförstoring till?

  Det finns flera sätt att göra en bröstförstoring. Antingen görs det med inlägg gjorda i silikon eller koksalt, eller med kroppseget fett. Inlägg placeras antingen bakom bröstvävnaden framför muskeln eller bakom bröstmuskeln.

  Bröstförstoring med eget fett börjar med att fett tas från din kropp genom fettsugning, till exempel från mage eller höfter, och sedan tvättas fettcellerna innan de injiceras i brösten genom mycket små snitt (ca 1 mm breda).

  Under en konsultation med plastikkirurg får du veta mer om alternativen och vad som passar just din kropp och dina bröst för att skillnaden mellan före och efter ska bli ett naturligt och vackert resultat.


  Vad är skillnaden mellan silikonbröst och inlägg av koksalt?

  Koksalt förekommer naturligt i människokroppen eftersom vi till stor del består av vatten med samma salthalt som inläggen. Skulle inlägget mot förmodan gå sönder kan kroppen själv ta hand om koksaltet som utsöndras, men inlägget blir helt platt och måste bytas ut.

  Silikoninlägg är fastare vid beröring och har bättre hållbarhet. Tidigare var innehållet i silikoninläggen flytande, men nu har det tagits fram en ny variant som innehåller en fast gelé som inte läcker ut om implantatet skulle spricka. Silikoninläggen är de som närmast påminner om bröstvävnad och ger det resultat som ser naturligast ut. Det finns både runda och droppformade inlägg, och de ger helt olika slutresultat. Prata med din plastikkirurg om alternativen.


  Hur länge håller en bröstförstoring?

  Koksaltimplantat håller ca 10–20 år innan silikonhöljet som omsluter det börjar visa utmattningstecken. Silikoninlägg har ingen garanterad eller förväntad livslängd, men många tillverkare lämnar livstidsgaranti på sina implantat. Detta är dock viktigt att kontrollera med plastikkirurgen och tillverkaren för de implantat som just du väljer.


  Vad är skillnaden mellan olika implantatstorlekar?

  Bröstimplantat mäts i flera olika mått som representerar samma sak. Volymen på ett implantat brukar beskrivas som 400cc, vilket står för 400 kubikcentimeter, 400 milliliter eller 400 gram på implantatet. Rekommendationen från plastikkirurger brukar vara att fylla en nylonstrumpa med ris och sedan placera den innan för en tight tröja för att se vilken storlek man är bekväm med. 3 dl ris motsvarar 300cc, 5 dl motsvarar 500cc, etc.

  De vanliga storlekarna som förekommer i Sverige är mellan 200cc och 600cc, och vanligast är omkring 300cc till 450cc.


  Hur länge har man ont efter en bröstförstoring?

  Du får åka hem från kliniken samma dag eller dagen efter, och du kommer känna dig trött och mörbultad i några dagar efteråt. Det kommer kännas ett tryck och en del spänningar i brösten under ytterligare några dagar.


  Vad ska man tänka på tiden efter bröstförstoring?

  För att ge kroppen tid att läka bör du vara sjukskriven i 1–2 veckor efter operationen, om du har ett fysiskt påfrestande yrke behöver du en längre sjukskrivning än om du har ett skrivbordsarbete där du inte genomför tunga lyft eller arbetar med armarna i högläge.

  Dina bröst kommer vara ömma och svullna i 3–5 veckor efter bröstförstoringen. Svullnaden går ner successivt, men om du skulle bli mer svullen, öm och röd första tiden efter operationen kan du ha fått en komplikation och bör ta kontakt med din plastikkirurg.

  Ärren börjar blekna efter tre månader och efter två år syns de på de flesta inte alls. Under tiden ärren är röda bör du tejpa dem med kirurgisk tejp och undvika UV-strålning och direkt solljus på dem. Röda ärr som utsätts för UV-strålning kan få permanenta pigmentförändringar.

  Långsiktigt så påverkas inte amning efter bröstförstoring, men placeringen av implantatet kan ha lite inverkan. Du kan också göra mammografi efter bröstförstoring, och om du har bröstcancer i släkten kan du behöva göra en mammografi innan din bröstförstoring.


  Hur länge används sport bh efter bröstförstoring?

  Efter operationen lindas dina bröst in i bandage för att stabilisera dem. Förbandet sitter i några dagar eller upp till en vecka innan du istället ska bära en stabiliserande bh (så kallad kompressions-bh) i upp till tre månader.

  Stabilisering och fixering av dina nyopererade bröst är otroligt viktigt för att implantaten ska få läka in i sin ficka. Olika plastikkirurger har olika rekommendationer för hur länge du ska bära kompressions-bh, din plastikkirurg anpassar rekommendationen efter dina förutsättningar och din läkningsförmåga.


  När får man träna efter bröstförstoring?

  Du bör undvika träning i ungefär tre veckor efter en bröstoperation, belastande och skumpande träning i tre månader. Dina bröst behöver tid att läka, och påfrestande övningar under tiden kan leda till inkapsling av implantatet (kapselbildning eller kapselkontratur), vilket gör att fickan omkring implantatet krymper och gör bröstet hårt. Inkapsling kan också inträffa om du har en infektion i kroppen vid tiden för operationen, även om det bara är en förkylning.


  Kan man göra en bröstförstoring utan operation, till exempel med piller?

  På marknaden just nu finns bröstförstoringspiller som sägs ska ge resultat utan operation, men det finns inga vetenskapliga belägg för deras effekt. Det närmaste man kommer en naturlig bröstförstoring utan implantat är en bröstförstoring med eget fett.


  Vad krävs för att få en bröstförstoring betald av Landstinget?

  Exakta kriterier för att få en bröstoperation betald av Landstinget är svårt för oss att ge här. Kriterierna skiljer sig från person till person och man måste gå igenom en rad bedömningar innan en operation kan fastställas. En orsak kan t.ex. vara avsaknad av bröst, som orsakar stora psykiska besvär.

  Det du bör känna till är att det brukar vara svårt att få en bröstoperation betald av Landstinget och att det är ytterst få som får det. Vi rekommenderar att ta kontakt med din närmsta vårdcentral för att få träffa en läkare som kan göra en första bedömning och eventuellt skriva en remiss till en plastikkirurg - om läkaren anser att du har tillräckligt stora besvär.


  Hur gammal måste man vara för att göra en bröstoperation?

  För att få göra en bröstoperation måste du vara 18 år eller ha målsmans godkännande. Många kliniker kräver att en förälder är med minderåriga på den första konsultationen.



  Kan man få komplikationer efter bröstförstoring?

  Ja, komplikationer efter en bröstförstoring kan förekomma, även om det är ovanligt. Det kan t.ex. vara blödning, infektion, blodansamling eller förlorad känsel. Din plastikkirurg kommer att meddela dig om vilka komplikationer som är relevanta för ditt ingrepp.