ANSIKTSLYFT STOCKHOLM

Med stigande ålder tappar huden sin elasticitet, underhudsfettet försvinner och gravitationen tar ut sina krafter på huden i ansiktet. Eftersom ansiktet är en stor del av hur vi ser oss själva och hur andra ser oss är det viktigt att vara nöjd med det ansikte vi bär, för både män och kvinnor.


Här kan du läsa allt du vill veta om allt före och efter ansiktslyft, vad du ska tänka på och vilka olika typer av ansiktslyft det finns att göra i Stockholm. Och när du känner dig redo att ta nästa steg får du enkelt prisuppgifter från flera olika plastikkliniker i Stockholm genom vårt kontaktformulär.

 

Du kan läsa mer om ansiktslyft och vanliga frågor längre ner på sidan här, eller på Nordiska Kliniken som utför professionell ansiktslyft/facelift i Stockholm.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig.   Jag godkänner allmänna villkor

  Vad är ansiktslyft?

  Ansiktslyft är en operation som syftar till att ge ett yngre utseende. Med stigande ålder tappar huden elasticitet och underhudsfett försvinner, det gör att huden i ansiktet och på halsen kan börja hänga, vilket ger ett äldre och tröttare intryck.

  Med ett ansiktslyft stramas huden i ansiktet och ibland även på halsen upp, vilket återskapar fyllighet och ger ett föryngrande utseende.

  Före och efter ansiktslyft


  Bild 1. Ålderns påverkan på huden i ansiktet.                  Bild 2. Effekt av ansiktslyft.


  Hur går ett ansiktslyft till?

  Det finns flera olika typer av ansiktslyft, de kommer att beskrivas separat så du får läsa om vad som skiljer dem åt och göra ett val för vad du tror passar dig.

  Hel ansiktslyftning: En hel ansiktslyftning omfattar som namnet antyder hela ansiktet. Det innefattar en klassisk ansiktslyftning tillsammans med pannlyft och ibland även ögonlocksplastik. Hel ansiktslyftning kallas även full facelift.

  Ansiktslyft: Ett vanligt ansiktslyft omfattar både ansikte och hals. Plastikkirurgen gör en öppning i huden från tinningen, framför örat och in bakom örat. Huden lossas från underlaget på kinden och ner mot halsen, sedan sträcks den försiktigt mot örat. Överflödig hud avlägsnas och öppningen stängs sedan.

  Mellanansiktslyft: Ett mellanansiktslyft är den vanligaste typen av ansiktslyft och berör området mellan ögonen och strax under munnen, ovanför käklinjen. Den lämpar sig bäst för personer som inte har så mycket överflödig hud, till exempel om man är lite yngre.

  Nedre ansiktslyft: Ett nedre ansiktslyft omfattar käke och hals, och kan därmed sägas omfatta även halsplastik. Nedre ansiktslyft utgår från samma princip som tidigare nämnda typer av ansiktslyft med snitten läggs längre ner, i höjd med örat.

  Pannlyft: Ansiktslyft rör främst de nedre två tredjedelarna av ansiktet och halsen. Ett pannlyft behandlar den översta tredjedelen av ansiktet. Det kan vara lämpligt om du har ett hudöverskott i pannan, nedsjunkna ögonbryn eller vill se piggare ut. Pannlyft görs i två varianter; endoskopiskt (titthålskirurgi) eller med vanlig kirurgi.

  Ögonbrynslyft: Ögonbrynslyft kan antingen syfta till ett pannlyft eller en mindre operation där enbart ögonbrynen lyfts genom att en halvmåne av hud tas bort ovanför ögonbrynen.

  Trådlyft: Ett trådlyft är en tillfällig ansiktslyftning som går ut på att små trådar fästs i huden och de sedan spänns försiktigt för att sträcka ut huden och på så vis ge ett föryngrat utseende. Trådarna är av en typ som bryts ner med tiden och försvinner efter omkring 18 månader. Då försvinner även effekten av ingreppet. Ansiktslyft med tråd utförs av ett fåtal kliniker i Stockholm. 

  French lift eller mini-lift: Ett så kallat french lift, mini-lift, mini-lyft eller mini ansiktslyft är en enklare ansiktslyftning där huden sträcks i ansiktet utan att det görs ett omfattande arbete med att lossa huden från underlaget. Det går ut på att huden enbart sträcks och en liten del hud avlägsnas. French lift kritiseras ibland eftersom resultatet är kortvarigt och inte håller lika länge som en grundligare ansiktslyftning.

  Mini-lyft kan även referera till en behandling som görs med fillers som har en liknande effekt men med ett resultat som försvinner ännu snabbare. Det är en typ av ansiktslyft utan kirurgi, enbart med injektioner.

  Ansiktslyft med laser: Samtliga operationer går att genomföra även med laser, då lossas huden med laser från underlaget vilket minskar blödningarna under operationen. Även behandlingar med ytlig laser kan ha en effekt som påminner om ansiktslyft med operation eftersom huden föryngras och nya hudceller bildas.


  Vad kostar ett ansiktslyft?

  Pris för ansiktslyft skiljer sig åt beroende på vilken plastikklinik du väljer att göra ingreppet hos, och även beroende på vilken typ av ansiktslyft du väljer att göra. I listan här nedan finns cirkapriser för ansiktslyft i Stockholm. När du använder vårt kontaktformulär för att komma i kontakt med flera kliniker så får du ett exaktare svar vilket pris som gäller för dig om du beskriver dina önskemål och problemområden tydligare.

  Ett flertal kliniker har även paketerbjudanden om du väljer att göra flera ingrepp samtidigt, till exempel ansiktslyft tillsammans med halslyft och ögonlocksplastik.

  Ansiktslyftning (inkluderar även hel ansiktslyft): 38 000 kr till 250 000 kr

  Mellanansiktslyft: Priserna startar på 29 000 – 78 500 kr beroende på klinik.

  Pannlyft/ögonbrynslyft: 20 000 – 94 000 kr.


  När kan man göra ansiktslyft?

  Det vanligaste är att ansiktslyft görs på dig som är mellan 40 och 60 år gammal, och utförs både på män och kvinnor. Redan i 30-årsåldern börjar huden tappa elasticitet och kan börja hänga i ansiktet, främst genom nasolabialvecken (djupa fåror som går från näsvingar till mungipor). Ett ansiktslyft kan inte göras på dig som har alldeles för mycket hängande hud, utan en idealisk patient är en där huden börjat hänga men som vill ha ett lite yngre och piggare ansiktsuttryck.  


  Hur länge håller ett ansiktslyft?

  Huden tappar elasticitet med tiden och effekten av ett ansiktslyft kommer att försvinna. Men det kan vara ett sätt för dig som vill åldras med värdighet och på dina egna villkor.


  Hur länge är man svullen efter ett ansiktslyft?

  Du är som mest svullen några dagar efter ansiktslyftet, men efter ungefär fyra dagar börjar svullnaden att avta. Blåmärken är vanligt efter ansiktslyft eftersom huden lossas från underlaget, de bleknar successivt och försvinner efter ungefär två till tre veckor.


  När kan man träna efter ansiktslyft?

  Efter alla operationer är det viktigt att ta det lugnt de första dagarna efteråt, men så fort du känner att du är i tillräckligt god form är det bra att ta promenader. Efter ungefär två-tre veckor kan du börja träna igen så länge du känner att det går bra.


  Vad ska jag tänka på efter ett ansiktslyft?

  För att minska svullnad ska du sova med huvudet i högläge de första nätterna efter operationen, och vid eventuell vila under dagen även då se till att ha huvudet högt. Du kan även dämpa svullnaden med kalla kompresser.

  Ärren ska skyddas från solljus och UV-strålning så länge de är röda och fortfarande läker. Om de utsätts för sol eller UV-strålning under den tiden kan det leda till permanenta pigmentförändringar i huden.

  Det är inte ovanligt med känselbortfall den första tiden efter ett ansiktslyft, men det återkommer successivt under läkningen.

  Alkohol och rökning påverkar läkeprocessen negativt, så undvik det både före och efter ditt ansiktslyft, helst i minst två veckor. Smärtstillande med acetylsalicylsyra och ibuprofen är också bäst att undvika under veckorna omkring operationen eftersom de ökar blödningsbenägenhet och därmed kan leda till problem både under operationen och under läkningen. Din plastikkirurg kommer att skriva ut de smärtstillande du behöver efter operationen.