BRÖSTFÖRMINSKNING STOCKHOLM

Besväras du av storleken på din byst? Här kan du läsa mer om bröstförminskning, hur en operation går till och vad du ska tänka på innan och efter en operation. Genom vårt kontaktformulär kan du ta kontakt med flera plastikkirurger som är aktiva i och omkring Stockholm, för att få en prisuppgift för vad din operation kan tänkas kosta. Då väljer du själv var du vill boka in din konsultation inför din bröstförminskning i Stockholm.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig. Jag godkänner allmänna villkor

Hur går en bröstförminskning till?

En bröstförminskning går ut på att ta bort bröstvävnad, fett och hud för att strama upp bröstet. Ofta används ett så kallat ankarsnitt. Allt fler väljer dock att använda ett vertikalt snitt i bröstvecket, som exempelvis vid bröstförminskning hos Nordiska Kliniken. Fördelarna med det vertikala snittet är att ärren blir mindre och resultaten anses bestå längre jämfört med det traditionella ankarsnittet som fått sitt namn efter hur ärren ser ut efter operationen. 

Här nedanför kan du se bilder på hur en bröstförminskning går till.


Hur mycket kostar en bröstförminskning?

En bröstförminskning kostar omkring 35 000 till 125 000 kr på olika kliniker i Stockholm. Genom vårt kontaktformulär kan du få kontakt med flera plastikkirurger samtidigt för att få veta vad kostnaden blir för just dig.

Om det finns medicinska besvär kan din bröstförminskningsoperation bekostas av Landstinget, till exempel ska du ha stora fysiska besvär av din tunga byst. Du kan läsa mer om det nedan.


Vad krävs för att få göra bröstförminskning?

En tumregel för att genomföra en bröstförminskning är att du ska ha normal BMI och inte vara för överviktig. Bäst resultat ur kosmetisk synpunkt får man vid ett BMI på 26 eller lägre, men det går genomföra om man har ett BMI under 29.


Vad krävs för att få en bröstförminskning betald av Landstinget?

Om du vill göra en bröstförminskning i Stockholm via Landstinget bör du ha mycket stora problem med dina bröst, till exempel ont i rygg och axlar på grund av den stora tyngd som brösten medför. Hudproblem i huden under bröstet är också ett kriterium, samt att du begränsas i ditt liv av bystens omfattning.

Första steget är att ta kontakt med din vårdcentral för att läkare ska göra en första bedömning. Om läkaren bedömer att du kan vara berättigad till en landstingsfinansierad bröstförminskning får du en remiss till plastikkirurg. Det här gäller inom Stockholms läns landsting, men är samma för hela landet. Du kan inte göra en bröstförminskning privat och att Landstinget tar kostnaden. Både remiss och operation ska ske genom Landstinget.

Vill du göra en bröstförminskning ur estetisk synpunkt, till exempel för att dina bröst begränsar dig i dina fritidsintressen eller i ditt yrke så går det göra en förminskning även på en byst som inte innebär några medicinska problem.


Hur gammal måste man vara för att få göra en bröstförminskning?

Du bör vara vuxen, en bröstförminskning görs inte om du är väldigt ung. Det är vanligast att göra en bröstförminskning när man blivit lite äldre eftersom huden och bysten tappar spänst när man blir äldre.

Om du planerar graviditet och amning eller en kraftig viktminskning rekommenderas att du väntar med bröstförminskningen till efteråt. Detta för att slutresultatet kan ändras efter graviditet, amning och viktnedgång.


Hur lång tid tar en bröstförminskning?

Operationen tar omkring två timmar, och så får du välja om du stannar kvar på kliniken över natten eller om du går hem samma kväll. Om du rest en bit för att göra operationen rekommenderas att du stannar i Stockholm några dagar, för att återhämta dig och för att ha nära till kliniken om det skulle uppstå komplikationer.


Hur länge har man ont efter en bröstförminskning?

Brösten stramar och ömmar lite efter operationen, men du bör inte ha ont i mer än några dagar efteråt. Om smärtan avtar för att sedan öka efter några dagar ska du ta kontakt med din plastikkirurg eller med kliniken eftersom det kan betyda att komplikationer uppstått.


När får man träna efter en bröstförminskning?

Du bör vänta tre veckor med fysisk ansträngning och tre månader med tyngre träning. Däremot går det bra att ta promenader eller annan lugn träning efter några dagar när du känner dig redo för det.


När får man dricka alkohol efter en bröstförminskning?

Två veckor före och två veckor efter en bröstförminskning ska du inte dricka alkohol eller röka. Det påverkar läkningsprocessen negativt.


När får man bada efter bröstförminskning?

Efter en till två dagar får du duscha, men behåll tejpen på operationsärren på under tiden. Du får bada en till två veckor efter operationen, men det kan vara bra att fråga plastikkirurgen som utför bröstförminskningen. Efter två veckor ska du ha varit på efterkontroll, då kan du fråga för säkerhets skull.

Undvik UV-strålning på ärren så länge de är röda, ungefär sex månader efter operationen. Du bör tejpa dem så länge de är röda, det underlättar läkningsprocessen.


Vad är gynekomasti?

Gynekomasti är manlig bröstförminskning. Män kan utveckla bröstvävnad som leder till kvinnlig bröstform antingen genom sjukdom, medicinering eller övervikt. Bröstvävnaden kan avlägsnas genom en operation som påminner om bröstförminskning för kvinnor, förutom att det bara blir ett litet ärr i bröstvecket. Det bleknar och syns efter 6–12 månader inte alls.

Om du är man och misstänker gynekomasti, ta kontakt med sjukvården för att utesluta sjukdom om brösten börjat växa plötsligt. Skulle du istället alltid ha haft bröst kan du ta kontakt med plastikkirurg genom vårt formulär för att få en prisuppgift inför konsultation.


Hur mycket kostar en gynekomasti?

I Stockholmsområdet kostar en gynekomasti mellan 19 000 kr och 87 000 kr. Eftersom priserna varierar så kraftigt är vårt kontaktformulär ett snabbt och enkelt sätt att få en översyn på vad de olika klinikerna i Stockholm kan erbjuda just dig.