BUKPLASTIK STOCKHOLM

Har du gått ner i vikt och känner att kroppen tappat formen? Eller har du fått barn och din kropp ser inte längre ut som tidigare? Då kanske bukplastik kan vara något för dig. Här kan du läsa mer om bukplastik i Stockholm, vad det kostar, vad du ska tänka på före och efter bukplastik, hur det avgörs om landstinget står för kostnaderna eller vad det kostar om du väljer att göra operationen på en privatklinik.


När du känner dig redo att ta nästa steg finns vårt kontaktformulär där du enkelt får kontakt med flera olika plastikkirurger som utför bukplastik i Stockholm.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN

1. Fyll i vilket ingrepp du är intresserad av.

2. Din förfrågan skickas till klinikerna.

3. Klinikerna tar kontakt med dig. Jag godkänner allmänna villkor

Vad kostar bukplastik?

Pris för en bukplastik varierar inte bara beroende på vilken klinik du gör ingreppet på, utan även hur stort ingrepp du vill göra. Kostnad för en liten/modifierad bukplastik är lägre än för en stor/full bukplastik. Priser för bukplastik i Stockholm kostar mellan 26 000 och 125 000 kr. Om du vill göra en mer omfattande cirkumferent bukplastik startar priserna på mellan 95 000 kr och 122 500 kr hos olika plastikkliniker.

Du kan läsa mer om de olika typerna av bukplastik här nedan.


Vad är bukplastik?

Bukplastik är en kosmetisk kirurgi för att åtgärda till exempel en uttänjd bukvägg eller löst hängande hud på magen. Det är vanligt att göra en bukplastik för att sträcka bukväggen efter graviditet, medan huden kan ha töjts ut efter antingen en kraftig viktnedgång eller en eller flera graviditeter. På engelska kallas ingreppet för tummy tuck. Du kan föra en bukplastik efter gastric bypass om du har mycket hud över efter viktnedgången för att ta bort den överflödiga huden på magen och sträcka ut den.


Hur går en bukplastik till?

Det finns flera varianter på bukplastik. Stor, liten och cirkumferent bukplastik.

Stor bukplastik eller full bukplastik som den även kallas, går ut på att bukvägg och muskler sträcks och en del hud tas bort för att ändra magens form. Det här är en lämplig operation om du har en så kallad hängbuk med fett och överskottshud både ovanför och nedanför naveln.

Snittet läggs från höftben till höftben via blygdbenet, hud tas bort och om naveln flyttas ur position av att huden sträcks flyttas den så att den hamnar i en naturlig position. Om det är mycket hud som ska avlägsnas kan ett snitt läggas från blygdben till navel för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

En liten bukplastik är lämplig om fett- och hudansamlingen är begränsad under naveln. Då görs ingen omstrukturering av bukvägg eller magmuskulatur, utan bara hud och fett avlägsnas. Snittet läggs på samma sätt som i en stor bukplastik. Liten bukplastik kallas ibland modifierad bukplastik.

En cirkumferent bukplastik är när hud- och fettöverskottet inte bara finns på magen utan även på ryggen. Då görs en operation som sträcker ut och omformar även baksidan.


Vad krävs för att få bukplastik betald av Landstinget?

Det finns några kriterier för att få en bukplastik via Landstinget ska stå för kostnaden, ett är att hänget på magen ska vara mer än fyra centimeter. Du ska också ha ett BMI inom normalgränserna, inte vara överviktig.

Första steget för att få göra en bukplastik via Landstinget är att boka tid på din vårdcentral och prata med en allmänläkare som gör en första bedömning.


Varför ska man ha gördel efter bukplastik?

Gördeln minskar svullnaden efter bukplastik, och om bukvägg och magmuskler har sytts ihop avlastar gördeln dem och underlättar läkningen.


Hur länge ska man ha gördel efter bukplastik?

Rekommendationer från plastikkirurger skiljer sig åt, men det brukar vara tre till sex veckor som du ska ha den dygnet runt, och sedan tre till sex veckor som du ska ha den enbart nattetid eller dagtid.

Nya rön från forskning säger att det kan vara fördelaktigt att ha den dygnet runt i fyra månader, men genom att gå utan gördel aktiveras magmusklerna efter en bukplastik och de börjar arbeta för att få en naturlig form. Prata med din plastikkirurg och följ de rekommendationer du får.


När går svullnaden ner efter bukplastik?

Hur länge du är svullen efter en bukplastik beror på några olika faktorer. Din läkningsförmåga och hur stor operation du gjort. Om du gjort en stor bukplastik kan du vara svullen i sex veckor och upp till tre månader, med svullnad som kommer efter ansträngning eller i slutet av dagen. En mindre bukplastik läker snabbare och innebär mindre svullnad.

Om du blir väldigt svullen och känner att det skvalpar i magen efter kan det innebära att du fått ett serom, en vanlig komplikation efter en bukplastik. Efter en operation är det vanligt att det blir mindre blodansamlingar i området som opererats, och för att kroppen ska kunna lösa upp det levrade blodet drar det till sig vätska – då bildas ett serom. Kroppen kan själv ta hand om mindre serom, men om det är mycket vätska kan man behöva dränera. Ta kontakt med din plastikkirurg om du vill kontrollera att det inte är några allvarligare komplikationer som uppstått.


När kan man börja träna efter bukplastik?

Sex veckor efter bukplastik kan du börja med allmän träning, men undvik tunga magövningar som situps i tre månader så din kropp hinner läka ordentligt.


När kan man bada efter bukplastik?

En vecka efter bukplastiken kan du duscha, och om tejpen på operationsärren släpper kan du försiktigt dra bort den och sätta dit ny tejp. Du bör tejpa dina ärr så länge de är röda, det hjälper läkningen.

En vecka efter stygnen tagits bort kan du bada, men var noggrann med att tejpa ärren under tiden. När du tar bort stygnen kan du fråga din plastikkirurg hur länge du ska vänta med bad för att få direktioner som passar för just dig.

Tänk på att ärren måste skyddas mot solljus och UV-strålning eftersom det annars kan leda till permanenta pigmentförändringar. Så länge de är röda är de känsliga för UV-strålning, du skyddar lättast dina ärr genom att lägga en handduk över området.


Kan man bli gravid efter bukplastik?

Ja, men det rekommenderas att du väntar med bukplastik ifall du planerar en graviditet. Resultatet efter operationen kan inte garanteras ifall du blir gravid, och om du vid bukplastik tidigare åtgärdat separerade magmuskler på grund av graviditet är det en stor sannolikhet att problemet återkommer vid ytterligare graviditeter. Eftersom bukplastik är en omfattande operation är det inte så lätt att göra den flera gånger, så viktnedgång och graviditet bör avklaras före bukplastik.


När kan man ha samlag efter en bukplastik?

Precis som med träning efter bukplastik bör du ta det lugnt de första veckorna efter operationen, men om det inte gör ont kan man ha sex ungefär tre veckor efter bukplastik. Tänk på att inte provocera magmusklerna för mycket medan de läker, varken genom sex eller träning.


Kan jag göra bukplastik efter kejsarsnitt?

Ja, du kan göra bukplastik även efter kejsarsnitt. I samband med operationen kan man även göra ärrkorrektion om du har ett missprydande kejsarsnittsärr.